My Blogger Tricks

Πέμπτη 17 Μαρτίου 2016

ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΟΧΗΣ Ή ΒΡΑΔΥΣ ΓΝΩΣΤΙΚΟΣ ΡΥΘΜΟΣ;





Η διαταραχή του βραδύ γνωστικού ρυθμού , γνωστή και ως SCT, είναι ένας σχετικά νέος όρος στην ψυχολογία και την ψυχιατρική. Είναι επίσης γνωστή  Διαταραχή Ελλειμματικής Συγκέντρωσης. Η διαταραχή βγήκε από την αρχική έρευνα του Δρ Russell Barkley, ο οποίος ειδικεύεται στην έρευνα της Διαταραχής Ελλειμματικής Προσοχής. Προς το παρόν, δεν είναι μια επίσημη διάγνωση, αλλά μάλλον ένα σύμπλεγμα συμπτωμάτων που πιστεύεται ότι είναι ελαφρώς διαφορετικό από εκείνα που χρησιμοποιούνται για τη διάγνωση της ΔΕΠΥ.

Είναι Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής ή Βραδύς Γνωστικός Ρυθμός;

Τα συμπτώματα για αυτή την προτεινόμενη νέα  διαταραχή μπορεί να ακούγονται γνωστά : τα παιδιά με βραδύ γνωστικό ρυθμό είναι επιρρεπή σε αφηρημάδα, μπορεί να έχουν δυσκολία να διατηρήσουν το ενδιαφέρον τους ή να βαριούνται πολύ εύκολα,  φαίνεται να ονειροπολούν, και συχνά δεν επεξεργάζονται πληροφορίες τόσο γρήγορα ή με την ίδια ακρίβεια σε σχέση με τα άλλα παιδιά.
Μερικά από αυτά τα συμπτώματα είναι παρόμοια με εκείνα που παρατηρούνται κυρίως σε άτομα με το τύπο της  "Απροσεξίας" της ΔΕΠΥ, είναι τα ακόλουθα:

·         Δεν δίνουν προσοχή στις λεπτομέρειες.
·         Δυσκολία εστίασης  της προσοχής της και της  οργάνωσης των καθηκόντων.
·         Μοιάζει να μην ακούει, ακόμα και όταν του μιλήσουν απευθείας.
·         Δεν ακολουθεί μέχρι τέλους τις οδηγίες.
·         Αποφεύγει  καθήκοντα που απαιτούν παρατεταμένη διανοητική προσπάθεια.
·         Χάνει πράγματα απαραίτητα για τις απαιτούμενες εργασίες.
·         Γίνεται  εύκολα έξαλλος και ξεχασιάρης στις καθημερινές δραστηριότητες.


Μερικές από τις βασικές διαφορές που πιστεύεται ότι υπάρχουν μεταξύ του τύπου Απροσεξίας της ΔΕΠΥ και του βραδύ γνωστικού ρυθμού  είναι ότι ο βραδύς γνωστικός ρυθμός περιλαμβάνει επίσης έλλειψη κινήτρων,  χαμηλή αυτοεκτίμηση και  χαμηλά επίπεδα ενέργειας. Το θέμα γίνεται πιο συγκεχυμένο καθώς μόνο μερικά από τα ευρήματα της έρευνας δείχνουν ότι κάποιοι από αυτούς με βραδύ γνωστικό ρυθμό μπορεί επίσης να πληρούν τα κριτήρια για οποιονδήποτε από τους  τρεις τύποι της ΔΕΠΥ: Τύπος  Απροσεξίας, Τύπος Υπερκινητικότητας-παρορμητικότητας  ή συνδυασμένος τύπος ΔΕΠΥ.




Προς το παρόν, παραμένει αμφίβολο κατά πόσον ο βραδύς γνωστικός ρυθμός είναι μια πραγματική διάγνωση κι αποτελεί ξεχωριστό τύπο από τη ΔΕΠΥ. Γιατί είναι τόσο σημαντική η διάγνωση; Επειδή μια έγκυρη διάγνωση είναι απαραίτητη για έναν φορέα παροχής υγείας που πρέπει καλύψει τα έξοδα των θεραπειών.